Uncategorized

Muista vuorovaikutus etätyössä

Viime keväänä monet viskattiin omilleen kotitoimistoihin etätöihin ja oletettiin, että järjestely on väliaikainen. Toisin kävi. Vuosi on vierähtänyt ja sama meininki jatkuu. Ergonomia on huono, äänet rasittavat, nettiyhteys tökkii, muu perhe häiritsee, yksinolo käy mielen päälle. Kaikilla ei todellakaan ole kotona telkkarissa nähtyjä omia somia työhuoneita sähköpöytineen.

Vuodessa monen kotityöläisen olot ovat toki parantuneet, ja onhan niitäkin, jotka nauttivat etätyöskentelystä.

Minä jättäydyin kevytyrittäjäksi viime syksynä. Tiedän että viihdyn itsekseni. Olen reipas, omatoiminen ja itseohjautuva. Nautin siitä, kun saan asioita valmiiksi. Mutta työn vastapainoksi kaipaan ystävien ja läheisten tapaamista, kulttuuririentoja ja ihan baarissa käymistäkin.

”Alan ymmärtää, mitä on olla yksin. Ymmärrän myös niitä, jotka eivät halua tehdä töitä yksinyrittäjinä.”

Kun pidin webinaaria aiheesta Vuorovaikutus etätyössä, yksin tekeminen nousi isoimmaksi ongelmaksi tehdä töitä etänä. Saattaa tuntua jopa siltä, että on täysin yksin, eikä kukaan välitä. Vertaan kokemusta hylätyksi tulemisen tunteeseen.

Johtajilla ja esimiehillä on tietysti iso vastuu huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista. Mutta heillekin etätyö on uutta, etäjohtamisesta puhumattakaan.

Entä miten työntekijät voisivat lisätä vuorovaikutusta?

Lähdetään siitä, että perustarpeemme tulla nähdyksi ja kuulluksi ei ole kadonnut mihinkään. Haluamme että viesteihimme vastataan, mielipiteitämme kuunnellaan ja että meidät hyväksytään.

Viisi vinkkiä nostaa vuorovaikutusta etäpalaverissa

Sanaton viestintä kutistuu etäpalavereissa. Mutta aivan kaikkea ei ole viety. Vuorovaikutusta voi osoittaa ja lisätä teamseissa ja zoomeissakin.

1. Pidä iloinen ilme
Näytä että olet ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Pidä yllä hymyä ja nyökkäile sopivissa kohdissa, kun muut puhuvat. Näet itsesi koko ajan kamerasta, niin voit hyvin tarkkailla, miltä näytät. On muuten mukavampi ja varmempi olo, kun on pukeutunut asiallisesti. Niin että myös alaosassa on jotain fiksua vaatetta.

2. Älä ole yrmeä
Vältä tympeää ilmettä ja nenänreikäkuvakulmaa. Alaviistosta tuleva kuvakulma on harvoin onnistunut. Nosta kamera suunnilleen silmien korkeudelle. Resting bitch face on termi tylsistyneelle etäpalaveri-ilmeelle. Silloin ei kukaan uskalla lähestyä kyllä.

3. Varaa aikaa rupattelulle
Palavereissa voi vaihtaa aluksi kuulumisia. Työpaikoille kuuluu myös rupattelu muista aiheista kuin vain tiukasti työasioista. Palaverin aluksi voi antaa kymmenenkin minuuttia aikaa yleiselle höpöttelylle. Samalla tunnustellaan osallistujien fiiliksiä.

4. Anna tilaa muille
Huomioi muut. Älä puhu liikaa tai älä ole koko ajan hiljaa. Kun pidät puheenvuoron, ole tiivis ja napakka. Jatkuvasti äänessä olevat voi yrittää hiljentää ja antaa tilaa hiljaisille osallistujille. Heillä on usein järkevää sanottavaa.

5. Ole läsnä
Kun olet etäpalaverissa, keskity ihmisiin ja asiaan. Älä touhua muuta. Se näkyy ja kuuluu kyllä. Palaverin aikana keskitytään käsiteltävään asiaan, mikä on kohteliasta käytöstä.


Neljä neuvoa kirjoittaa kohteliaasti

Kirjallisessa viestinnässä sanojen merkitys korostuu, kun ilmeet ja eleet puuttuvat. Jäljelle jäävät vain sanat. Näin syntyy helposti väärinkäsityksiä.

Sähköposteissa ja muissa kirjallisissa viesteissä tarvitaan entistä enemmän kohteliasta kieltä, koska kärsimme vuorovaikutusvajeesta. Olemme pelkkien sanojen varassa ja haluamme lukea jotain mukavaa.

1. Aloita viesti kivasti
Kun kirjoitat sähköpostia, lisää viestin alkuun jotain mukavaa. Voit hakea aihetta säästä, vuodenajasta tai viikonpäivästä. ”Onpa ihanaa, kun aurinko paistaa!” ”Mukavaa kun kevät etenee!” ”Näin tänään ensimmäisen leskenlehden.” ”Valo piristää mieltä.” Tärkeintä on, että alkulausahdus sopii sinun tyyliisi. Vastaanottajan on mukavampi lukea viestiä eteenpäin, kun aluksi on sanottu jotain kivaa.

2. Esitä asiasi selkeästi
Vältä asian esittelyssä turhaa jaarittelua, mutta muista silti olla ystävällinen ja kohtelias. Voit käyttää konditionaalia, jos pyydät jotain. ”Lähettäisitkö lausuntosi maanantaihin mennessä?” ”Voisitko kertoa tästä huomenna muille?”

3. Lisää loppukohotus
Sähköpostin loppuun voi kirjoittaa jonkin kivan loppukohotuksen. Sekin voi liittyä säähän, vuodenaikaan tai viikonpäivään. ”Virkistävää viikonvaihdetta!” ”Iloa ja valoa” ”Mukavaa viikkoa!” ”Kaunista kevättä!” Vastaanottajalle jää iloinen mieli.

4. Käytä pehmeitä ja lempeitä sanoja
Muistetaan käyttää myös sanoja kiitos, anteeksi ja ole hyvä. Nyt todellakin tarvitsemme näitä. Jos sinulla on jotain omia vaihtoehtoja, ota ne käyttöön. Otetaan käyttöön myös hymiöt ja emojit. Halataan toisiamme etänä ja lähetetään sydämiä. Ei se pahaa tee!

Lataa opas Etätyössä kirjoitustaidot korostuvat

Sanoin webinaarissa, että joidenkin mielestä yllä esitetyt pehmeät keinot saattavat tuntua imeliltä. Eräs osallistuja kommentoi osuvasti: ”Miksi meistä kohteliaisuudet ovat imeliä, kun englantilaisilta ne tulevat luonnostaan?” Otetaan mallia muilta ja ryhdytään nyt viimeistään huomioimaan toisiamme sanallisesti.

Eikä unohdeta puhelinta. Ilahdun joka kerta, kun puhelin soi. Juttelen myyjillekin vuolaasti. Vastaan markkinointikyselyihin ja muihin, jos joku vaan sattuu soittamaan. Kun ystävä ottaa puhelimitse yhteyttä, valitsen mukavan istumapaikan ja keskeytän muut hommat. Niin kivaa on saada jutella jonkun kanssa.

Käytetyt lähteet

Kollega.fi, Myötätuntoa tarvitaan etätyössäkin
HS (vain tilaajille), Etätyö on tullut jäädäkseen, mutta säännöt ovat monella työpaikalla vielä hakusessa
HS (vain tilaajille), Karisma Zoomissa on eri asia kuin karisma kasvokkain
Henrik Dettman, HS (vain tilaajille), Teams tuhoaa sielun ja työpaikkademokratian

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s