Uncategorized

Laadi kiinnostava uutiskirje

Sähköposti on edelleen suosittu viestintäkanava. Monelle se on ensisijainen kanava saada tietoa ja lähettää viestejä. Aloitatko sinäkin työpäiväsi vilkaisemalla ensin sähköpostit?

Markkinoinnissa ja tiedottamisessa uutiskirjeet ovat oiva keino välittää tietoa. Kunhan muistamme, ettei kyseessä ole vain yksisuuntainen tapa vaan pyrimme vuorovaikutukseen.

Usein uutiskirjeet mielletään vain sähköpostin täytteeksi. Ne sivuutetaan vähemmän tärkeinä ja niihin palataan ehkä joskus, jos muistetaan. Väitän että suurin syy ohittaa uutiskirjeet sähköpostissa, on niiden tylsääkin tylsemmät otsikot. Otsikoista lisää tuonnempana.

Minä tilaan aika herkästi uutiskirjeitä itseäni kiinnostavista aiheista. Silloin saan tietoa automaattisesti sähköpostiini.

Uutiskirjeen lukijat ovat vapaaehtoisesti tilanneet uutiskirjeen, mikä on hyvä lähtökohta. Tietosuoja-asetus takaa sen, että uutiskirjeitä ei saa lähettää luvatta. Jos ei halua enää vastaanottaa uutiskirjettä, sen voi helposti perua.

Uutiskirjeen kohderyhmä ja tavoite

Kun laatii uutiskirjettä, pitää miettiä erityisesti kahta asiaa: Ketkä ovat kohderyhmää? Mikä on uutiskirjeen tarkoitus?

Jos on kyseessä tietty rajattu yhteisö, jolla on samoja kiinnostuksen kohteita, heille on melko helppo tuottaa sisältöä. Elämänpuun uutiskirjeen tilaajat ovat kiinnostuneita kielestä ja haluavat hyödyllisiä kieli- ja kirjoitusvinkkejä.

Jos tilaajien joukko on hajanainen, voi teettää lukijakyselyn ja kartoittaa tilaajien odotuksia.

Sitten mietitään tavoitetta ja tarkoitusta. Miksi uutiskirjettä lähetetään? Mitä sillä halutaan tavoittaa?

Elämänpuun uutiskirjeen tarkoitus on tarjota napakasti kielitietoa ja ohjata tilaajia lukemaan blogista uusimpia kirjoituksia. Linkkaan myös muualla julkaistuja kirjoituksiani. Melkein jokaisessa uutiskirjeessä on myös jotain ajankohtaista kielitietoa Kotukselta. Mukana on myös jokin hauska tviitti tai muu kieleen liittyvä kevennys.

Esittelyssä uutiskirjeohjelmia

Uutiskirje on siis näppärä tapa tavoittaa ihmisiä. Erilaisilla uutiskirjeohjelmilla uutiskirje on myös helppo kasata. Kun käyttää uutiskirjeohjelmaa, niissä on mukana myös kätevät raporttityökalut, mikä tekee seurannasta vaivatonta.

Tässä on joitain melko yleisiä uutiskirjeohjelmia: Creamailer, Postiviidakko, emaileri, ActiveCampaign, Mailchimp. Kunkin tarjoajan sivulta saa lisätietoa muun muassa hinnoista.

Itse olen tykästynyt Creamaileriin. Se on suomalainen ohjelma, jota on helppo käyttää ja jonka ominaisuuksia päivitetään jatkuvasti.

Uutiskirjeohjelmalla voi suunnitella etukäteen uutiskirjeelle pohjan. Tämä helpottaa uutiskirjeen kasaamista.

Pohjaa suunnitellessa pitää myös pohtia, minkälaista sisältöä uutiskirjeessä on. Voiko sitä jäsentää eri osioihin? Onko sisältö aina suunnilleen samoissa osioissa vai vaihteleeko se? On niin paljon helpompaa koota uutiskirje, kun sen rakenne ja ulkoasu on etukäteen suunniteltu.

Uutiskirjeeseen on myös helppo sijoittaa bannereita ja lisätä niihin linkkejä. Nämä ovat käteviä erityisesti silloin, jos myydään mainospaikkoja. Toki bannereita voi hyödyntää muuhunkin.

Uutiskirjeen ulkoasu noudattaa organisaation visuaalista ilmettä.

Uutiskirjeohjelmissa voi kätevästi tehdä erinäköisiä osioita. Voi käyttää erottimia, erilaisia fontteja ja otsikoita, kuvia, väripohjia jne. Kannattaa tutustua mahdollisuuksiin. Kaiken tämän tarkoituksena on tarjota tietoa lukijalle miellyttävästi. Eihän lehdenkään kaikki sivut näytä samanlaisilta. Miksi uutiskirjeen pitäisi olla tasaista tekstimassaa tai muutoin toisistaan erottumattomia tekstejä ja kuvia?

Uutiskirjeeseen voi hyvin lisätä myös vuorovaikutusta. Uutiskirjeeseen kootaan eri tietoa ja johdatetaan lukija vaivattomasti eteenpäin lukemaan tekstejä, osallistumaan kyselyihin tai arvontoihin.

Usein mietitään myös, mikä on uutiskirjeen sopiva pituus. Minusta se ei saa olla liian pitkä ja liian täyteen ahdettu. Silloin voi miettiä, jos jättäisi osan sisällöstä pois. Aina kirjeen ei tarvitse olla samanpituinen. Lukijakin kaipaa vaihtelua.

Pieni aikakauslehti

Minä näen uutiskirjeen ikään kuin pienenä aikakauslehtenä tai minilehtenä.

Siinä on houkutteleva kansiteksti (otsikko), pääkirjoitus eli alkusanat, sisältö on jaoteltu erilaisiin palstoihin ja lopuksi voi olla jokin kevennys, kuten lehdissä usein on: sarjakuva, vitsi tai vastaava. Lopussa on myös hyvä mainosbannerin paikka, jos uutiskirjeeseen myydään maksettua mainontaa. Uutiskirjeessä pitää olla myös lähettäjän yhteystiedot näkyvästi ja mahdollisuus perua uutiskirje.

Usein uutiskirjeissä on jokin ajankohtainen kansikuva, joka voi olla luontokuva tai maisemakuva, jos muuta ei keksi. Kuvien hakemiseen on syytä varata aikaa, koska harvoin nappikuva löytyy tuosta vaan. Kuvapankkien kuvat ovat sitä paitsi aika ahkerassa käytössä. Jos on omia laadukkaita kuvia, niitä kannattaa hyödyntää. Pääasia että kuvat ovat laadukkaita.

Jos uutiskirjeessä on pääkirjoitus tai alkusanat, kuten minä kutsun aloitustekstiä, on hyvä sopia, kuka ne kirjoittaa. Alkusanat kertovat jotain ajankohtaista tietoa. Mukana on usein myös kirjoittajasta kuva. Iloinen kasvokuva tai kokovartalokuva toimii parhaiten. Hymyilevät kasvot ovat helposti lähestyttävät.

Tämän jälkeen esitellään varsinainen sisältö hyvin jäsenneltynä. Voi käyttää väliotsikoita tai muita erottimia, jotta lukija näkee heti, mitä on tarjolla.

Minä olen ottanut uutiskirjeen lopussa käyttöön loppukevennyksen. Olen valinnut siihen murrekirjasta sopivia repliikkejä ja tällä hetkellä etsin jotenkin kieleen liittyvän tviitin. Pyrin poimimaan tviittejä eri henkilöiltä. Lopussa voisi yhtä hyvin olla jokin kaunis kuva tai mietelausekin.

Satsaa uutiskirjeen otsikkoon

Kuka haluaa lukea uutiskirjeen, jonka otsikko on ”Uutiskirje 4/2021”? Mikä sen sisältö on? Mistä se kertoo? Miksi se pitäisi avata?

Otsikko toimii koukkuna, joka ohjaa lukijan sisälle uutiskirjeeseen. Uutiskirjeestä pitää tehdä kiinnostava ja houkutteleva otsikko myöten, jotta se luetaan.

Lue lisää uutiskirjeiden otsikoinnista Työpajassa

Säännöllisyys ja seuranta

Uutiskirje kannattaa lähettää melko säännöllisesti. Harvemmin vastaanottaja muistaa lähetyspäiviä. Mutta lähettäjän kannalta on hyvä pitää säännöllinen lähetysrytmi.

Todella tärkeää on myös seuranta. Miten uutiskirje on otettu vastaan? Kuinka monta prosenttia on avannut sen? Mitä linkkejä on klikattu? Onko tullut jotain muuta palautetta? Ainoastaan seurannan perusteella voi uutiskirjettä kehittää.

Hyvä tapa muokata omaa uutiskirjettä on seurata, mitä muut tekevät. Kerää talteen hyviä ja huonoja uutiskirjeitä ja tutki, mikä niissä toimii, mikä ei. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kopioida toisten hyviä ideoita vaan saada inspiraatiota ja luoda omanlaista sisältöä.

Lähde: Creamailerin käsikirja sähköpostimarkkinointiin.pdf


Tule mukaan Elämänpuun yhteisöön ja tilaa uutiskirje. Saat maksutta sähköpostiisi kansantajuisia ja hyödyllisiä kirjoittamisvinkkejä. Lähetän uutiskirjeitä muutaman kerran kuukaudessa.

Osoitettasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen eikä luovuteta eteenpäin. Voit milloin tahansa poistua listalta.

Tilaa uutiskirje!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s