Uncategorized

Puhutaan suomea

Olen sopinut treffit ystäväni kanssa ravintolaan. Hän on vähän myöhässä. Kävelen tiskille ja tilaan pullollisen kuohuviiniä. Se ojennetaan minulle muovisessa astiassa, jossa on kahvat. Jääpalat hölskyvät. Otan astian kahvoista kiinni ja kävelen pöytääni kohti. Naks, kahva onkin rikki! Pullo, lasit ja jääpalat putoavat kaikki lattialle ja menevät tuhannen pirstaleiksi. Eih!

Painelen takaisin tiskille ja kerron, mitä on tapahtunut. Nuori tarjoilija ei ymmärräkään suomea. Minua harmittaa niin, että kadotan englannin kielen taitoni. Hän kyllä ymmärtää, kun viittoilen sotkua kohti. Selitän että se ei ollut minun vikani. Kahvat olivat rikki.

Minulle tuodaan uusi pullo. Kaikki on hyvin.

”Onhan se harmi, jos ruoka jää saamatta Suomessa, kun et osaa sitä englanniksi tilata.”

Tuosta tapahtumasta on aikaa jo vuosia, ja se sattui siis Helsingissä. Englantia puhuvien tarjoilijoiden määrä on minusta kasvanut sen jälkeen huimasti. Enää en jälkikäteen edes muista, olenko asioinut suomeksi vai englanniksi.

En kuitenkaan usko, että kaikki osaavat englantia. Onhan se harmi, jos ruoka jää saamatta Suomessa, kun ei osaa sitä englanniksi tilata.

Minusta on silti hienoa, että ulkomaalaiset, suomea taitamattomat saavat töitä, eikä kieli ole este. Oletukseni silti on, että monet heistä opiskelevat suomea ja haluaisivat oppia sitä lisää. Ongelma olemme me suomalaiset, jotka heti vaihdamme kielen englantiin, jos toisella on vähänkään vaikeuksia puhua suomea. Se on niin paljon helpompaa meille kaikille, katsos.

”Ongelma ovat me suomalaiset, jotka heti vaihdamme kielen englantiin, jos toisella on vähänkään vaikeuksia puhua suomea.”

Se on hyvä, että haluamme olla kohteliaita. Ja kielitaitoisina tarjoamme heti muita kielivaihtoehtoja, koska ”suomi on niiin vaikeeta”.

Miksi emme voisi auttaa kielenoppijaa? Tarjota mahdollisuuden harjoittaa kielitaitoa. Opetella uusia sanoja ja ilmaisuja.

Noin kymmenen vuotta sitten alkoi kampanja Puhu minulle suomea. Sen tarkoituksena oli innostaa kansainvälisiä opiskelijoita puhumaan suomea. He painattivat rintanappejakin, joissa oli teksti: ”Puhu minulle suomea”. Se oli kehotus suomenkielisille puhua suomea englannin sijaan.

Suomenopettaja Jenni Turunen kirjoittaa aiheesta foreigner.fi-lehdessä.

− Vaikka kampanjasta on jo aikaa, se on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, Jenni Turunen sanoo. Jos haluamme maahanmuuttajien puhuvan suomea, meidän pitää antaa heidän puhua ja rohkaista heitä suomen kielen puhumiseen.

Ulkomaalaisten puhuma suomi on sitä paitsi rikasta ja suomea voi puhua monin eri tavoin.

Puhutaan siis suomea!


Tilaa uutiskirje!

Saat maksutta sähköpostiisi kansantajuisia ja hyödyllisiä kirjoittamisvinkkejä. Lähetän uutiskirjeitä muutaman kerran kuukaudessa.
Osoitettasi ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen eikä luovuteta eteenpäin. Voit milloin tahansa poistua listalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s