Uncategorized

5 vinkkiä hyvään blogikirjoitukseen

Minulta pyydettiin vinkkejä, millainen on hyvä blogikirjoitus. Koska pyyntö tuli Facebookin Naisyrittäjät-ryhmässä, käsittelen aihetta yritysblogin näkökulmasta.

Monen yrityksen verkkosivuilla on blogi, johon asiantuntijat saavat kirjoittaa silloin kun muilta kiireiltään ehtivät. Usein kirjoitukset ovat puisevaa ja tylsää luettavaa, eikä niistä jää oikein mitään mieleen. Silloin taas muistaa, että kirjoittaminen on työtä. Kirjoitustaitojaan voi onneksi aina kehittää.

Monet yrittäjät pyörittävät toimintaansa täysin pelkän blogin ympärillä. Blogikirjoitukset tarjoavat hyödyllistä tietoa ja auttavat lukijaa ratkaisemaan jonkin ongelman. Samalla myydään omaa osaamista, palvelua tai tuotteita. Jos haluaa saada hyviä ideoita ammattimaisen blogin pitämiseen, suosittelen kääntymään esimerkiksi Tiia Konttisen puoleen.

Rajaan tämän kirjoituksen aihetta vielä sen verran, että annan vinkkejä sellaiseen blogikirjoitukseen, joka julkaistaan yrityksen verkkosivuilla, missä on muutakin sisältöä.

Vinkki 1

Mieti ensin, miksi kirjoitat blogiin. Mikä on kirjoituksen tavoite? Mikä on tekstin ydinsanoma? Kenelle kirjoitat? Onko blogitekstin kirjoittamiselle annettu jotain ohjeita, kuten pituus?

Minkälainen on blogitekstisi rakenne? Käytätkö väliotsikoita? Saatko sisällön sopivasti ryhmiteltyä? Voisiko kirjoituksessa käyttää vinkkilistaa, kuten tässä minun blogitekstissäni? Seitsemän syytä hankkia siivooja. Kolme kohtaa, mitkä pitää varmistaa, kun ostat luomutuotteita. Kymmenen vinkkiä uuden elämän aloittamiseen.

Lukijan on helpompi seurata tekstiä, kun siinä on tarttumakohtia. Hän myös muistaa paremmin lukemansa. Kun olet miettinyt tekstille rakenteen, se jo jäsentää kirjoittamista. Rakenne luo raamit, joiden sisällä pysyä.

Olet jo päässyt alkuun.

Vinkki 2

Seuraavaksi ryhdy hahmottelemaan, mitä haluat aiheesta sanoa. Voit piirtää paperille tai luonnostella tiedostoon pääkohtia. Sitten voit unohtaa aiheen hetkeksi ja käydä vaikka kävelemässä. Lenkillä saattaa pulpahtaa mieleen vielä asioita.

Minä mietin tämän kirjoituksen sisältöä aamulla, kun makasin sängyssä. Sitten kirjoitin kohtia ylös tiedostoon. Vaiheittain kirjoittaminen madaltaa kirjoittamisen aloituskynnystä.

Teksti alkaa hahmottua.

Lue myös kirjoitusprosessista.

Vinkki 3

Lämmittelyksi suosittelen lukemaan kaunokirjallista tekstiä, koska se auttaa virittäytymään oikealle taajuudelle paremmin kuin asiapitoisten raporttien lueskelu.

Sitten alkaa varsinainen kirjoittaminen. Yhdessä kappaleessa kannattaa sanoa yksi asia. Jos käytät väliotsikoita, ne rytmittävät hyvin tekstiä. Myös vinkkilistat koostuvat erilaisista osioista.

Tekstin alussa pitää olla jotain sen verran kiinnostavaa, että lukija tarttuu siihen. Tunnelmapala voi toimia, samoin viittaus ajankohtaiseen asiaan. Usein käytetään myös kysymyksiä.

Tekstin lopussa voi olla jotain yhteenvedon omaista. Kirjoituksen voi päättää myös toimintakehotukseen, jos on tarkoitus aktivoida lukijoita tiettyyn suuntaan.

Otsikon paikalle voit kirjoittaa työotsikon tai ihan vaan sanan otsikko. Minä kirjoitan usein otsikon vasta viimeiseksi. Hyvä otsikko kertoo sisällöstä ja herättää lukijan mielenkiinnon. Nykyään suositaan informatiivisia ja hakukoneoptimoituja otsikoita, jotka ovat aika pitkiä.

Olet jo pitkällä.

Vinkki 4

Käytä selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Mieluummin lyhyitä kuin valtavan pitkiä virkkeitä. Blogissa sallitaan vähän rennompi ja puhekielisempi tyyli kuin virallisissa teksteissä. Kirjoittajan oma persoona saa näkyä, ja tietty rosoisuus kuuluu blogiteksteihin.

Kehotan kuvaamaan asioita mahdollisimman konkreettisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kerrot mahdollisimman maanläheisesti vaikkapa jostain tapahtumasta. Jos sanot, että kesäloma oli ihana, mitä se tarkoittaa? Kerro tarkemmin: Söin mansikoita ja herneitä, leivoin kaurasämpylöitä, ostin kesämökin ja hoidin vanhempiani. Tai jos kuvaat tuotteen ominaisuuksia sanomalla, että peite on lämmin, mitä se tarkoittaa? Tarkemmin sanottuna: Peite on lämmin, koska siinä on untuvatäyte ja puuvillapäällinen.

Melkein valmista.

Vinkki 5

Ennen kuin viimeistelet tekstin, jätä se lepäämään yön yli ja tee jotain ihan muuta. Virkein silmin pystyt hiomaan tuotoksesi valmiiksi. Tarkista oikeinkirjoitus ja korjaa mahdolliset asiavirheet.

Valmista tuli!


Postilaatikko metallinen

Liity kivaan kieliyhteisöön ja tilaa uutiskirje!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s