Uncategorized

Laadi mielipidekirjoitus ja vaikuta

Häiritseekö sinua jokin epäkohta lähipiirissä tai laajemmin yhteiskunnassa? Onko sinulla tähän ongelmaan ratkaisuehdotus? Jos näin on, laadi mielipidekirjoitus ja lähetä se lehteen julkaistavaksi.

Mielipidekirjoitus on hyvä keino vaikuttaa.

Mielipidekirjoitus noudattaa usein tiettyä rakennetta. Rakenne luo kirjoitukselle raamit, joita noudattamalla sisältöä voi tuottaa. Minun on helpompi kirjoittaa, kun tiedän, miten jokin tekstilaji on tapana jäsennellä. Tekstin jäsentäminen auttaa myös lukijaa.

Mielipidekirjoituksen tyypillinen jäsentely

1. Herätä lukijan mielenkiinto

Voit vangita lukijan mielenkiinnon monin eri tavoin. Voit nostaa alkuun ajankohtaisen tapausesimerkin, käyttää sitaattia, esittää kysymyksen tai väitteen, kertoa vitsin.

2. Kuvaile ongelma

Kerro, mikä on ongelma. Mikä sapettaa? Ja keskity vain yhteen asiaan yhdessä kirjoituksessa. Pyri olemaan mahdollisimman ytimekäs.

3. Kerro kantasi

Mitä mieltä sinä olet asiasta? Mikä on sinun mielipiteesi? Esittele väitteesi ja muista myös perustella ne.

4. Esittele johtopäätös ja ehdota toimintasuositusta

Loppukaneettina kerro, mikä on johtopäätöksesi. Jos sinulla on ehdottaa toimintasuositusta tai ongelmanratkaisua, lisää se loppuun.

Mielipidekirjoituksen rakennetta saa soveltaa vapaasti. Kirjoituksen voi aivan mainiosti aloittaa suoraan ongelman esittelystä ja unohtaa alusta vitsit ja viittaukset. Oma kanta on kuitenkin hyvä esittää selkeästi. Ja lopussa jonkinlainen toimintasuositus tai parannusehdotus on myös paikallaan, koska silloin tarjoat ongelmaan ratkaisua.

Tätä jäsentelyä voi käyttää muissakin teksteissä, joissa on tarkoitus esitellä kirjoittajan mielipide ja vaikuttaa lukijoihin ja saada heidät ehkä toimimaankin toivotulla tavalla. Esimerkiksi vaikuttavaan puheeseen rakenne sopii hyvin.

Jäntevä teksti julkaistaan

Lehtien yleisönosastot ovat oiva väylä julkaista omia mielipiteitä. Kun näkee vaivaa tekstinsä eteen, saa todennäköisemmin sen myös julkaistua.

Tekstin pitää olla jäntevä. Siinä ei saa olla niin sanottua ilmaa tai löysää. Sellaisesta tekstistä ei saa otetta. Tiettyä jäsentelyä noudattamalla harjaantumatonkin kirjoittaja osaa valita tarvittavat kohdat mukaan.

Ajankohtaiset aiheet kiinnostavat toimituksia. Mutta ajankohtaisuus ei yksin riitä. Tällä hetkellä tuntuu, että esimerkiksi koronasta on sanottu jo kaikki. Jos siitä aiheesta haluaa kirjoittaa, pitää olla jokin uusi, tuore näkökulma esitettävänä.

(Lähteet: Äidinkieli ja kirjallisuus -käsikirja, Tekstintekijän käsikirja)

Esimerkki mielipidekirjoituksesta

Huoltomiehet tunkeutuivat varoittamatta kotiin

Minua odotti melkoinen yllätys, kun tulin viime torstaina kotiin työpäivän jälkeen. Kylpyhuoneen oveen oli liimattu huoltoyhtiön lappu, jossa kerrottiin, että Anton ja Jalmari ovat käyneet vaihtamassa ilmastoinnin suodattimet. He olivat tulleet sisään omilla avaimillaan ilman mitään ennakkoilmoitusta.

Näin korona-aikana toiminta on vähintäänkin vastuutonta. Ei huoltoyhtiö voi tulla asukkaan kotiin ilman mitään ilmoitusta. Kukaan naapureistakaan ei tiennyt, että suodattimia ollaan vaihtamassa.

Penään huoltoyhtiön vastuuta. Heidän toimintaohjeissaan täytyy olla maininta, että kenenkään kotiin ei voi noin vain tulla vaikka sinänsä hyvällä asialla ollaankin. Käynnistä pitää tiedottaa ennakkoon.

Haluan tietää, oliko kyseessä inhimillinen unohdus ilmoittaa suodattimien vaihdosta vai onko tämä käytössä oleva toimintatapa.

Vaadin taloyhtiöltä selvitystä, miksi näin on toimittu.


Postilaatikko metallinenTilaa uutiskirje!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s