Nälkä kurnii vatsassa, pää on sumea, sormet eivät liiku näppäimillä. Näytöllä on jotain tekstikyhäelmää. Deadline on huomenna ja kirjoitus on ihan kaamea.
En voi lähettää tätä eteenpäin. EN OSAA KIRJOITTAA! Enää en ota vastaan yhtään kirjoitustehtävää. Miksi suostuin tähän?
Jos tilanne on noin paha, voi yrittää pyytää yhden päivän lisäaikaa. Ja sitten keskittyä pelkästään kirjoittamiseen. Rima alas ja teksti ulos. Priimaa ei välttämättä tule mutta valmista ainakin.
Sitten seuraa ryhtiliike. Mitä teen ensi kerralla toisin, jotta en joudu samaan tilanteeseen?
Tässä kuusi vinkkiä, miten saat tekstin valmiiksi ilman stressiä. Lupaan että kun noudatat näitä steppejä, saat tekstit valmiiksi ajoissa.
1. askel: aikatauluta
Jos sinua pyydetään kirjoittamaan jokin teksti, kysy milloin sen pitää olla valmis. Pyydä tarkka päivämäärä. Merkitse deadline kalenteriisi.
Laske sen jälkeen päiviä taaksepäin seuraavasti:
xx.xx. deadline
xx.xx. viimeistely
xx.xx. palautteen pyytäminen
xx.xx. muokkaaminen
xx.xx. kirjoittaminen
xx.xx. suunnittelu ja luonnostelu
Varaa kaikilta päiviltä AIKAA KIRJOITTAMISELLE. Yllä mainittuun aikatauluttamiseen tarvitset vähintään kuusi päivää. Mielellään niin, että jätät myös välipäiviä, jolloin et mieti tekstiä lainkaan.
Jotta saat tekstin valmiiksi, tarvitset aikaa työstää sitä. Teksti ei ole mikään oheistuote, joka syntyy tuosta vaan itsestään ajatuksen voimalla. Toivottavasti et pidä esitystäkään niin, että menet paikalle, kun vuoro on, ja puhut, mitä sylki suuhun tuo.
Varaa siis aikaa kirjoittamiselle yhteen vaiheeseen vähintään tunti, mielellään kaksi. Ja huolehdi siitä, että saat olla tuolloin rauhassa ja ilman keskeytyksiä.
Nyt sinulla on aikataulu, jota noudattamalla pääset perille.
2. askel: suunnittele ja luonnostele
Jos olet saanut briiffin eli tehtävänannon, millainen tekstin pitää olla, lue se huolellisesti. Onko merkkimäärä mainittu? Mitä toiveita on sisällöstä? Millaista tekstiä olet ylipäätään kirjoittamassa? Kenelle kirjoitus on tarkoitettu? Nämä luovat raamit kirjoitukselle. Pidä briiffi koko ajan mielessä, mieluiten esillä.
Seuraavaksi voit ottaa paperin ja kynän. Välillä tekee hyvää kirjoittaa ja luonnostella käsin. Aivotkin saavat vaihtelua. Voit vaikka piirtää.
Hahmottele sisältöä paperille. Mitä aiot sanoa? Pystytkö ryhmittelemään sisältöä kappaleisiin. Nouseeko esiin tiettyjä aiheita? Voisitko sanoa yhden asian yhdessä kappaleessa?
Millainen olisi hyvä alku? Entä loppu?
Myös tajunnanvirta toimii tässä vaiheessa. Älä jumiudu mihinkään pikkuseikkoihin, kun suunnittelet.
Minä käyn usein kävelemässä suunnitteluvaiheessa ja jäsennän päässäni sanottavani. Olen muuten loihtinut monta puhetta tällä tekniikalla. Ja pääkirjoituksia tapasin myös ideoida kävellen. Minä saan tekstin irtoamaan paremmin, kun liikun. Juoksuvauhti on liian reipas, mutta kävelyn rytmi sopii minulle.
Nyt alitajunta on virittäytynyt kirjoitustaajuudelle ja tekee työtä puolestasi. Yöllä mieleen saattaa pulpahtaa mielettömän hieno ajatus tai suihkussa voit keksiä uuden oivalluksen. Kirjoita ne ylös paperille.
3. askel: kirjoita
Sitten pääset rajaamaan ja noukkimaan rusinoita pullasta.
Kun poimit luonnoksesta tai hahmotelmasta oleellisia kohtia tekstiin, ole kriittinen. Kaikkea ei tarvitse kelpuuttaa. Ota vain parhaat palat. Mieti samalla jäsennystä. Otsikko, alku, keskikohta, loppu. Miten merkit jakaantuvat?
Älä hinkkaa tekstiä vielä liikaa. Unohda se välillä ja laita sivuun. Tässä vaiheessa teksti alkaa saada muotoa, mutta sen ei tarvitse todellakaan olla valmis.
Jos et muista jonkin sanan oikeinkirjoitusta, kirjoita vaan itsellesi merkki, että tarkistat kirjoitusasun. Aukot ja rönsyt tekstissä ovat sallittuja tässä vaiheessa.
Lepuuta tekstiä yön yli.
4. askel: muokkaa
Yritä katsoa tekstiä ulkopuolisen silmin. Tarkista vielä kertaalleen briiffi. Kenelle kirjoitat ja mikä on sanoma?
Onko asiat ryhmitelty lukijan kannalta selkeästi?
Tarkista pituus. Ovatko kappaleet sopivan lyhyitä? Onko otsikko iskevä? Onko asia esitetty ymmärrettävästi?
Kun olet mielestäsi hionut tekstiä riittävästi, vastaa vielä näihin kysymyksiin: Mihin kohtiin olet tyytyväinen? Mikä toimii? Mikä ei? Onko jossain kohtaa jumi? Listaa kysymyksiä ylös. Niistä on hyötyä, kun pyydät palautetta.
5. askel: pyydä palautetta
Kun olet omasta mielestäsi muokannut tekstiä sopivasti, voit pyytää palautetta. Ja toivottavasti olet kysynyt etukäteen työkaverilta, ystävältä tai perheenjäseneltä, että tämä ehtii syventyä tekstiin. Palautteen antaminen vie aikaa.
Kerro palautteen antajalle saamasi briiffi ja esitä omat kysymyksesi, jotka laadit edellisessä kohdassa. Näin helpotat palautteen antajan työtä. Hän osaa kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, joihin kaipaat apua. Toki hän voi antaa palautetta muistakin kohdista.
Hyvä palaute kertoo jotain kokonaisuudesta, ehdottaa muokkauksia ja korjauksia ja nostaa lopuksi esille jonkin toimivan seikan. Älä unohda kiittää palautteesta!
Muista kuitenkin että teksti on sinun ja sinä päätät, mitä korjauksia teet palautteen perusteella.
Taas pääset muokkaamaan tekstiä ja tällä kertaa palautteen pohjalta.
6. askel: viimeistele
Ihan viimeinen vaihe häämöttää jo. Nyt ei kosketa enää suuriin linjoihin vaan hierotaan tekstin pinta kuntoon. Välimerkit kohdilleen, oikeinkirjoitus kuntoon. Hyödynnä sähköisiä apuvälineitä.
Deadline. Määräpäivä saavutettu ja teksti on valmis. Tuntuu hyvältä lähettää se vastaanottajalle, koska tietää, että sitä on ainakin työstetty.
Miten meni?
Kuulen mielelläni palautetta, millaista oli noudattaa kuuden askeleen ohjeistusta kirjoittamisessa.
Lue myös Näin saat kirjoittamisen kulkemaan