Uncategorized

”Syysterveisin” aiheutti Twitter-kohun

Minkälaisia lopputervehdyksiä käytät sähköpostiviesteissä? Näin syksyllä minun yleisin lopputervehdykseni on Syysterveisin. Olin pitänyt sitä ajankohtaan sopivana ja käyttökelpoisena. Kunnes luin Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenosen @nenoheikki tviitin:

Tyttäreltä opin, että nuorisolaiset tekee pilaa aikuisten sähköpostittelusta ja tervehdyksistä. Esim. ”Syysterveisin Heikki” on ihan hulvatonta meemitasoa snäpissä Virnistävät kasvot.
#nuoriso

Tästä kehkeytyi hauska viestiketju, missä oltiin noloja, kun juuri oli lähetelty monia sähköpostiviestejä, joiden lopputervehdyksenä oli Syysterveisin. Minä nolostelin mukana.

Minä olen juuri se opettaja ja kouluttaja, joka toivoo, että viestien lopussa käytetään jotain hieman persoonallisempaa toivotusta kuin pelkkää Terveisin tai Ystävällisin terveisin. Minusta nuo ovat latteita, eivätkä tarkoita mitään. Mukavampaa on saada lopputervehdyksenä vaikkapa Aurinkoisin terveisin, Kulttuuriterveisin, Liikuntaterveisin. Minusta lähettäjä on tuolloin hiukan nähnyt vaivaa, miten kirjoittaa eikä ole turvautunut siihen kaikkein helpoimpaan vaihtoehtoon. Vastaanottajaa ja viestin sisältöä on mietitty enemmän. Ja näin syksyllä käytän todella usein muotoa Syysterveisin.

Korona-aikana eristäytyminen alkoi korventaa ja käydä mielen päälle, kun ei nähnyt ihmisiä. Tavanomaiset jutustelut naapurien kanssa roskiksella tai tuttujen kesken koiralenkillä olivat minimissä. Luin kirjan Läsnä etänä – seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä, jossa puhuttiin ihmisten kohtaamisesta virtuaalisesti. Tuon kirjan innoittamana kirjoitin oppaan Etätyössä kirjoitustaidot korostuvat. Siinä kehotan käyttämään viesteissä hymiöitä, kysymään kuulumisia, valitsemaan kohteliaita muotoja ja keksimään omaperäisiä alku- ja lopputervehdyksiä. Minusta nämä lisäävät vuorovaikutusta ja tarjoavat edes hiukan korviketta sille, kun ei saanut tavata kasvokkain.

Nuoriso on aina oikeassa?

Twitterissä sähköpostien tervehdyksistä kehkeytyi hauska viestiketju. Keskustelua käytiin huumorilla höystettynä, vaikkakin asiallisena.

Keskusteluun osallistui jossain vaiheessa myös Harpal Norppa @_harpal. Hänen viestinsä on hieman piikikäs.

Arvoisa Heikin tytär!
Kiitos viestistäsi, se lämmitti nauruheromojani ja kutitti silmäkulmiani. On ilahduttavaa kun nuoriso vuosisadasta toiseen tietää tietävänsä asioiden oikean laidan – ja etenkin kun huomaavat myöhemmin olleensa vain lapsellisia.
Syysterveisin,
H. Norppa

Olin juuri miettinyt samoja asioita Norpan kanssa. Nuoriso ei juuri käytä sähköpostiviestintää, eikä sitä opeteta heille koulussa kuin korkeintaan ammatillisella puolella. Onneksi edes siellä.

Alkuperäisen tviittaajan tytär Viena Nenonen vastasi Norpalle näin:

Arvoisa Harpal,
On mukavaa kuulla, että isäni hupaisa twiitti piristi päivääsi. Halusin kuitenkin selventää, että ”syysterveiset” ja muut toivotukset ovat erityisen hauskoja ns. väärässä kontekstissa, kuten kaverin lähettämään meemiin vastatessa.
Syysterveisin,
Viena Nenonen

Tämä mielestäni tiivisti keskustelun. Nuorisolaiset olivat matkineet aikuisten sähköpostikäytäntöä ja vieneet sen meemiin (Kielitoimiston sanakirja määrittelee meemin näin: sosiaalisessa mediassa nopeasti ja laajalle leviävä viesti, joka perustuu tav. kuvaa ja tekstiä yhdistelevän humoristisen idean muunteluun).

Tuossa kontekstissa se herätti hilpeyttä. Kyllä aikuisten kirjoittamistapaa saa pilkata, kun se tehdään näin taitavasti.

Vanhuksille oma vuosikello tervehdyksistä

H. Marttio @hnasu vei sähköpostien tervehdykset vielä uudelle asteelle, kun hän suunnitteli Boomerin vuosikellon. (Nuorisolaisten pilkkasana aikuisista on boomer. Suomensuojelija määrittelee boomerin näin: Millenniaalien käytössä sanan boomer käyttö on laajentunut koskemaan karkeasti ottaen kaikkia yli 40-vuotiaita. Tai ainakin sellaisia, joiden katsotaan syyllistyneen vanhakantaisiin näkemyksiin ja asenteisiin. https://www.suomensuojelija.fi/ok-boomer-mita-tarkoittaa/)

H. Marttio @hnasu:

Tää on niin upea ketju ja keskustelu, että oli pakko laatia boomerin vuosikello toivotuksille Kasvot onnenkyynelillä.

Kuva: H. Marttio @hnasu

Jos joku väittää, ettei Twitterissä opi mitään uutta, niin kannattaa pitää silmät auki.

Miten voinkaan seuraavassa sähköpostikoulutuksessa kertoa vakavalla naamalla lopputervehdyksistä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s